Hozzávalók: 1 kg 75 dkg kövérkés
sertéshús, 50 dkg szalonnabőrke, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg őrölt fehér bors, 2 dkg
édes paprika, 25 dkg szalonna, fél dkg szegfűbors, ízlés szerint só.
Elkészítése: A szalonnabőrkét sós
vízben félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a kicsontozott húst is. Ha már
mindkettő puha, a léből kivéve lecsöpögtetjük. A szalonnát nagyon apró kockákra
vágjuk (de nem daráljuk), a szikkadt húst és szalonnabőrkét pedig kis lyukú
darálón ledaráljuk. A megtisztított, szétzúzott és péppé nyomott fokhagymát, a
porrá tört fűszereket összekeverjük a darált húsokkal, a kockázott szalonnával
és annyi abálólével, hogy közepes sűrűségű masszát kapjunk. Vastagbélbe közepes
keménységűre töltjük, majd a maradék abálólében - amelyet szükség szerint
felöntünk vízzel - a bél vastagságához mérten 2 és fél -3 órán keresztül abáljuk.
Az abálóléből kivéve két deszka között nehezékkel préseljük, amíg teljesen ki
nem hűlt. Ezután hűtőszekrénybe tesszük, és 8-10 napig tárolhatjuk.