Hozzávalók: 2 hámozott, kockákra
vágott körte, 2 dl fahéjas cukorszirup, fél vaníliarúd, 3 evőkanál zselatinpor,
3 dl tej, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 1,5 kávéskanál vaníliaaroma, 1,5 dl
körtepálinka, 1 vékony piskótalap, 20 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 1
kávéskanál kakaó, csokoládéreszelék.
A körtéket a cukorszirupban a
kettévágott vaníliarúddal 10 percig főzzük. Kihűtjük, lecsöpögtetjük, és
másnapig hűtőbe rakjuk. A zselatinlapokat hidegvízbe áztatjuk. A tojássárgákat
a cukorral fehéredésig verjük. Lassan hozzáöntjük a felforralt tejet, kicsi
lángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A 3 evőkanál, vízben
feloldott zselatint a krémhez keverjük, a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük,
időnként megkeverjük.
A hideg tejszínt kemény habbá
verjük. A krémhez adjuk a körtéket, a pálinkát, és beleforgatjuk a tejszínt.
Olajjal kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, és a piskótával betakarjuk.
Hűtőbe tesszük, másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőzben
megolvasztjuk, az olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. Langyosra hűtjük,
a krémre öntjük, hogy mindenütt jól befedje. Hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és
kakaóval megszórva kínáljuk.
Amikor a tortát kivesszük a
formából, meg kell fordítani, hogy a piskótalap legyen alul, rajta a krém és
így vonjuk be a csoki-masszával.