Hozzávalók: 1 nagy üveg (375 ml)
majonéz, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos kolozsvári szalonna, 1 db zsemle,
1 db tojás, 1 db vöröshagyma, 2-2 gerezd fokhagyma a húsgombócokhoz és a
mártáshoz, olaj (a sütéshez), őrölt feketebors, 1 evőkanál finomra vágott,
friss vagy morzsolt tárkony, Worchester szósz, 2 dkg parajpüré, 5 dkg rokfort.
Az apróra vágott szalonnát jól
kisütjük, lecsöpögtetjük, és a beáztatott, majd kicsavart zsemlével, tojással,
finomra vágott hagymával, fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Borssal
ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombóckákat formázunk belőle,
bő, forró olajban megsütjük, majd jól lecsöpögtetjük, és mindegyikbe egy-egy
fogvájót szúrunk.
Közben a majonézt három részre
osztjuk: az elsőt tárkonnyal és pár csepp Worcesterrel, a másodikat áttört
rokforttal, a harmadikat parajpürével és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Tálaláskor teszünk a tányérra a
mártásokból, és a húsgombócokat ízlésesen köré rendezzük.