2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor,
1 mk. só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott
mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott
gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj,
csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kk. őrölt fahéj.
A tejet felforraljuk, beletesszük
a cukrot, sót.
Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl
meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára
keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat,
mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig
verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és
elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb.
2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az
olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva
(fogvájókat szúrunk a tésztába) kétszeresére kelesztjük.
Kifli alakúra formázzuk,
megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes
lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát.
Ha megsült, megszórjuk
porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig
eláll.
(Módosításaim: A mandula,
mazsola, gyümölcs, citromhéjak eredeti, a többi fele mennyiség és csak
késhegynyi a fahéj. A mazsolát persze rumban megáztatom. Püspökkenyér formában
sütöm.