Bajor tojásmártás 1.
Végy
hozzá 4 tojás sárgáját, 1 gerezd fokhagymát, 3 dkg lisztet, 4 dkg vajat, 2
evőkanál borecetet, borsot, sót. A tojásokat keverd simára a liszttel és a
borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba,
akkor biztos nem lesz csomós.) Egy lábasban olvassz vajat, s tedd bele a
megtört fokhagymát. Amikor a vaj hólyagosodni kezd, öntsd bele a tojást és
lassú tűzön, folytonosan kevergetve főzd krémsűrűségűre.
Bajor
tojásmártás 2.
Hozzávalók: 4 tojás, 1 gerezd
fokhagyma, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 evőkanál borecet, só
Elkészítés: Egy porcelántálban a
tojásokat simára keverjük a liszttel, a borecettel, ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk. Egy lábaskában felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zúzott fokhagymát,
majd amikor a vaj hólyagosodni kezd, gyorsan elkeverjük az ecetet a tojásos
krémben, melyet a lábaskába öntünk. Nagyon lassú tűzön, állandó kevergetés
mellett, krémsűrűségűre főzzük. Azonnal, tehát még forrón is kínálhatjuk párolt
zöldséghez, főtt halhoz, bevert tojáshoz, de jól záródó befőttes üvegben, a
hűtőszekrényben napokig eláll. Hidegen is finom!