Hozzávalók: 3 kg-os vadkacsa, 30 dkg császár szalonna, 25
dkg kolbász, 10 dkg vöröshagyma; 1, 5 dl fehérbor, só, bors, 3 szegfűszeg,
petrezselyem zöldje, fűszercsomó, 1 kg savanyú káposzta.
Elkészítés: A megtisztított vadkacsát besózzuk, és egész
világosra félig elősütjük. A savanyú
káposztát jól kimossuk, és a szalonnával feltesszük főni. Beletesszük a szegfűszeggel
megtűzdelt hagymát, felöntjük a borral, vízzel vagy levessel úgy, hogy ellepje.
Megsózzuk, hozzátesszük a fűszercsomót, felforraljuk, és fedő alatt lassú
forralással főzzük. Ha a szalonna félig megpuhult, hozzátesszük a kacsát, a
kolbászt és rövid lében puhára pároljuk. Ha a kacsa és a szalonna megpuhult,
kivesszük a kolbásszal együtt. A hagymát és a fűszercsomót eltávolítjuk. A
káposztát összekeverjük, levének teljesen el kell főni, és utána ízesítjük. Tálalás
előtt a kacsát kevés húskivonattal megfényezzük. A káposztát tálra tesszük,
ízlésesen rárakjuk a feldarabolt kacsahúst, köré tesszük a felszeletelt húsos
szalonnát, kolbászt és megkörítjük 5 db tojás nagyságúra formált főtt burgonyával.
Saját zsíros levével meglocsoljuk és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Libából hasonló módon készíthetjük).