Hozzávalók: 50 dkg leveles vajas
tészta.
Töltelék: 1 kg kemény húsú
őszibarack, 15 dkg tört piskótamorzsa (összetört babapiskóta vagy száraz,
töltetlen teasütemény, vagy édes kétszersült is jó), 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
15 dkg porcukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 tojás a tetejére.
Az őszibarackot kimagozzuk, és
vékony szeletekre vágjuk. Kicsurgó levével együtt mély tálba tesszük, és a
citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. Kis lángon csak annyira
forrósítjuk, hogy kevés levet eresszen. Ezután a tűzről lehúzzuk, belekeverjük
a fűszereket meg a cukrot és annyi piskótamorzsát, amennyi a levét felszívja.
Hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett deszkán két részre vágjuk (amíg az egyik
darabbal dolgozunk, a másikat visszatesszük a hűtőbe, nehogy túlságosan
megmelegedjen). Nagyon vékony, nagy lappá nyújtjuk. A tésztát a szélén, egy
csíkban meghintjük kevés piskótamorzsával, majd a töltelék felét egyenletesen
ráhalmozzuk. Szorosan felcsavarjuk, a rudat sütőlemezre tesszük. Tetejét felvert
tojással bekenjük, de ügyelünk arra, hogy a tojás ne folyjon az oldalára, mert
sülés közben nem fog szépen megemelkedni. A másik rudat ugyanígy elkészítjük,
és előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes lángon megsütjük. Csak akkor
vágjuk fel, ha megsült.