Hozzávalók: 1kg héjában főtt burgonya, 8dkg vaj, 4-5
evőkanál olaj, só, törött bors
A főtt és meghámozott burgonyát
vékony szeletekre vágva serpenyőben felforrósított vajba tesszük. Átforgatjuk,
hogy a vaj minden oldalról átjárja.
Ezután átrakjuk egy másik
serpenyőbe, a forró olajba. Néhány percig sütjük, aztán megsózzuk, borsozzuk,
majd néhány csepp vizet is locsolunk rá, hogy a só jól bejusson a burgonyába.
Fedő alatt pároljuk néhány percig, majd levesszük a fedőt, és újból, felülről
lefelé haladva, módszeresen megforgatjuk a burgonyát. Ismét fedő alatt pároljuk
néhány percig, majd az előbbi módon átforgatjuk. Addig kell ezt ismételgetni,
amíg az összes burgonya piros-ropogóssá válik. Előmelegített tálban tesszük
asztalra.
Tejeskávét, salátát, virslit,
főtt sonkát fogyasztanak hozzá.
Emmentáli sajtos rösti
Hozzávalók: 1kg héjában főtt
burgonya, 8dkg vaj, 5 evőkanál olaj, 6 dkg ementáli sajt, só, őrölt bors
Ugyan úgy készül, mint az előbbi,
de amikor már a burgonya, ropogós, rászórjuk a vékony csíkokra vágott sajtot, s
hevítés közben még néhányszor átforgatjuk.
Frissen, salátával tálaljuk.
Virslis rösti
Hozzávalók: 1kg héjában főtt burgonya, 8dkg vaj, 5 evőkanál
olaj, 10dkg virsli, só
Miután a burgonyát az alaprecept
szerint ropogósra sütöttük, hozzáadjuk a nagyon vékony karikákra vágott
virslit, pirítjuk néhány percig, majd átforgatva frissen tálaljuk.