Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg
sertéskarajcsont, 50 dkg kelkáposzta, 2-3 burgonya, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, 2-3 evőkanál olaj, vagy 5 dkg vaj, 1
evőkanál liszt.
A karajcsontot két liter só
vízben háromnegyed óráig főzzük, beletesszük a felszeletelt kelkáposztát, s
mielőtt az is megpuhul, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. A zsiradékon
halványsárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, belekeverjük az összetört
fokhagymát, meghintjük liszttel, egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük az
előzőleg kivett és lehűtött húslével. Berántjuk vele a levest, tejfölt adunk
hozzá, borsozzuk, a tetejére virslit karikázunk, és jól kiforraljuk.
Készíthetjük krémlevesnek is,
akkor nem kell hozzá burgonya és fokhagyma sem. A hagymát a zsiradékon
megpároljuk, kis ideig ezen pároljuk a kelkáposztát is, majd sózva, borsozva,
vízzel vagy csontlével felengedve puhára főzzük. Világos rántással és tejjel
krémleves-alapot készítünk, összeöntjük a kelkáposztával, kiforraljuk, majd
áttörjük. Tejszínnel és tojássárgával tovább testesíthetjük. A tálalásnál a
tetejére főtt virslit karikázunk.