S hogy milyen volt a tejeskávéhoz
adott kuglóf Ferenc József idejében, arról tanúskodjék egy korabeli recept:
“A kugelhupf a régebbi idők
divatos tésztája. Háromféleképpen készítik: a kikevert finom kugelhupf, a
fölvert középfinom és a ledagasztott közönséges.
A fölvert középfinom a
következőképpen készül: 280 gramm friss vajat habosra dörzsölünk 10 tojással,
sóval, egy kanál czukorral, 420 gramm liszttel, és egy csésze langyos tejjel addig
verjük, míg a kanálról leválik. Négy kanálnyi élesztőt és 280 gramm
mazsolaszőlőt hozzáadva a tésztát vajjal jól kikent és liszttel behintett
kugelhupf formába tesszük és melegen, meglisztelve, betakarva kelni hagyjuk. Ha
a tészta a forma széléig majdnem fölkelt, nem nagyon forró kemencében egy órát
lassan sütjük, és ez alatt érinteni sem szabad. Ha kisült, szitára borítjuk és
azon forrón vaníliás czukorral meghintjük, hogy az, rajta kéreggé váljék.”